Bemutatkozás

Fotó: Holczer János

Völgyi Attila fotóriporter

A fotózással 1994-ben kezdtem ismerkedni, még a Budai Fotó és Film Klub analóg laborjában nagyítva a fekete-fehér negatívokat. Pályám zömében digitális technológiával dolgoztam, ma már csak azt használom. Több féle sajtó témájú tanulmányaim után a sajtófotó vált hivatásommá.

2004 óta jelennek meg rendszeresen a munkáim hazai és nemzetközi kiadványokban és hírügynökségeknél. 2006 óta akkreditált parlamenti tudósító vagyok, így sok diplomáciai és protokoll eseményen is megfordultam. Tagja voltam a Magyar és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek, több sportág Európa és világbajnokságán dolgoztam Magyarországon és külföldön is. Számos publikáció, és több év független tevékenység után 2007-ben a Napi Ász szerkesztőségében, majd rövid ideig az Esti Hírlapnál dolgoztam. 2008-ban a Napi Gazdaság fotó rovatának munkatársaként harmadik helyezést értem el a sajtófotó pályázaton.  Ezt követően a Pannon / Telenor mobil szolgáltató leányvállalataként alapított Hirsarok Internetes hírportál belső munkatársa lettem. A szerkesztőség megszűnése óta ismét szabadfoglalkozású fotóriporterként tevékenykedek, egyedi felkérések és megbízások alapján, leginkább nemzetközi hír-, és képügynökségek számára.

Sajtó fotósként a hír, bulvár, sport és riport műfajokban egyaránt otthonosan érzem magam, de gyakorlottan dolgozom a kulturális, szabadidős, vagy vállalati rendezvények, szalagavatók és esküvők fotózása során is. Időm java részét mégis sajtó megbízások töltik ki. Munkámban igényességre törekszem, és igyekszem a lehetőségekhez mérten színvonalasan,  a legkifejezőbb módon visszaadni az események, történések hangulatát. A megrendelő személy, cég, vagy lapkiadó igényeit, szempontjait szem előtt tartva viszem bele a fotókba saját egyéniségemet, kreativitásomat, hogy képeim megragadják a szemlélőt, és minél több tartalmat közvetítsenek.
Szakmai pályafutásom kezdete óta saját, profi felszereléssel dolgozom. Eszközeim listája a megbízások támasztotta követelményeknek megfelelően folyamatosan változik, de nem akarok típusszámokat és egyéb részleteket közzé tenni, mint sokan teszik. Egy fotós munkáját nem a szavaknak, és nem az eszközeinek kell jellemeznie, hanem a fényképeknek, amiket készít. Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a fotókhoz!

2008 óta írok blogoot Völgyi Attila fotóriporter blogja a sajtó és a fotós szakma kulisszatitkairól és aktuális kérdéseiről.